Ugens anmelder er Birgitte Mølgård Hansen
Af Anonym (ikke efterprøvet)
Birgitte anmelder "Pendlerne på perron 5"
Birgitte Mølgård Hansen er bibliotekar på Vordingborg Bibliotekerne. Hun læser meget bredt, men er især glad for krimier, historiske romaner og en velskrevet feel good roman. Det der betyder mest er, at forfatteren kan formidle historien, så man forsvinder ind i den.

Hver morgen, mandag – fredag, hopper de samme mennesker på toget ude i forstæderne for at tage turen ind til London, hvor de arbejder. Hver dag, de samme mennesker, men ingen taler sammen. Dog har alle styr på hinanden, så hvis der pludselig mangler en af de sædvanlige, kan man blive bekymret.
På denne rute til London følger vi og hører historien om 6 forskellige pendlere, og hvordan deres liv bliver viklet ind i hinanden. Iona, 57 årig brevkasseredaktør, er den første, der stiger på toget i Hampton Court sammen med sin hund Lulu. Iona er altid velklædt i farverigt tøj og har bl.a. fået øgenavnene ’skøre hvide kvinde’ og ’regnbuedamen’ af nogle af de andre pendlere. Iona står heller ikke tilbage, hvad angår øgenavne og vi hører om ’velklædte-men-sexistiske-Surbiton’, ’mistænkeligt-venlige-New Malden’ og ’pigen på toget’.
Men alt ændrer sig den dag, en drue sætter sig fast i halsen på ’velklædte-men-sexistiske-Surbiton’. Piers, som manden hedder, kan ikke få luft og den ’mistænkeligt-venlige-New Malden’ træder til og hjælper ham. Det viser sig, at redningsmanden er sygeplejerske og hedder Sanjay. Lige pludselig har de alle oplevet en situation, som de er fælles om og snakken går. Vi møder teenagepigen Martha, der ikke har det let derhjemme og drømmer om at blive skuespiller. Sanjay er hemmelig forelsket i Emmie – ’pigen på toget’, men er for genert til at gøre noget ved det. Iona selv står overfor en fyreseddel og ønsker at interagere med de yngre mennesker på toget for at se, hvad de er interesseret i. Stille og rolig folder de forskellige historier sig ud og man kommer ind på livet af pendlerne. De begynder at danne et bånd, har hinandens ryg, giver gode råd og et reelt venskab opstår på tværs af alder, køn og etnicitet.
En læser af bogen, som selv pendler har udtalt, at det er den perfekte pendlerroman, og hun genkender mange af karaktererne fra sin daglige togtur. Selvom dette er en engelsk roman, møder man de beskrevne pendlertyper andre steder i verden.
Bogen er velskrevet, fuld af humor og vittige kommentarer, men den berører også emner som ensomhed, psykisk nedgørelse og demens. En feel good historie med et alvorlig islæt.
Forfatteren Clare Pooley har skrevet ’Ærlighedsprojektet’, hvor man også følger en gruppe mennesker, hvis skæbner væves ind i hinanden.
Har du også lyst til at blive Ugens Anmelder, så skriv til bibliotekerne@vordingborg.dk